Guide til 
Økologisk Shanghai
 
 

 

 



Kina er i disse år inde i en voldsom økonomisk vækst, og byen Shanghai er på mange måder trækhest i den udvikling. Af samme grund stiger ressource-forbruget stærkt, og man skal derfor på ingen måde forestille sig, at Shanghai er en ægte økologisk eller klima-neutral by.


Expo-butik på Nanjing Road i Shanghai. Overalt i byen varmes op til begivenheden.

Alligevel sker der i Shanghai mange markante økologiske tiltag, som viser, at der er en vilje til at modvirke nogle af de negative konsekvenser af den voldsomme økonomiske vækst. Byen har endda haft planer om at bygge en økologisk by, Dongtan, med en halv million indbyggere udenfor Shanghai.

Målet var at skabe en klima-neutral og miljøvenlig by udenfor Shanghai. Selv om projektet indtil videre er skrinlagt, er der fortsat mange tiltag, som peger i samme retning - både i Shanghai og i Kina generelt. Herudover kører der løbende informations- og propaganda-kampagner for at motivere befolkningen til at opføre sig mere miljøvenligt.

I 2010 er Shanghai vært for verdensudstillingen World Expo 2010 med titlen Better City - Better Life, og såvel byen Shanghai som hovedparten af de deltagende lande (også de danske) bruger deres pavillonner til at at sætte fokus på, hvordan hvad man kanforbedre miljøet i og omkring byen.

City Shop, ShanghaiStadig flere steder i Shanghai kan man købe økologiske fødevarer. En af de mere markante forhandlere er butikskæden City Shop som i høj grad henvender sig til udlændinge og har et stort udvalg af såvel kinesiske som udenlandske økologiske produkter. Mens de importerede varer kan være meget dyre, er mange kinesiske økologiske produkter ofte ret billige - ofte endda billigere end konventionelle fødevarer i Danmark. City Shop leverer også til restauranter og hoteller i Shanghai.


Økologisk æg med det kinesiske Ø-mærke.

Blandt andre butikker som har et udvalg af økologiske varer er nogle af de større udenlandske kædebutikker som Carrefour, Wal*Mart og Tesco. Man kan også finde et udvalg af økologiske varer i engros-kæden Metro. Blandt de mindre butikker er fx Feidan-butikkerne, som fokuserer på specialiteter, heriblandt også nogle økologiske produkter som grønt, mælk, kaffe og enkelte andre varer.

I mange tilfælde kan de økologiske produkter kendes på det nationale kinesiske økologi-mærke. Er varerne udenlandske vil de dog oftest være mærket med udenlandske økologi-mærker, og der vil være benyttet betegnelsen "organic", da det er forbudt at bruge den kinesiske betegnelse for økologisk, hvis man ikke er godkendt af det kinesiske certificerings-organer..

Nogle af de økologiske varer produceres lokalt - eller næsten lokalt. Blandt dem er økologisk frisk økologisk mælk fra Shanghai Dairy Group.

På samme måde har blandt andet det økologiske gartneri Ve'Ge'Ta'Be etableret et større gartneri udenfor Shanghai. Her produceres mange slags salater og andre blad-grøntsager samt tomater, agurker m.m. Grøntsagerne sælges til butikker, hoteller og restauranter i Shanghai, men sendes også til bl.a. Guangzhou og Beijing.

Besøger man i dag Shanghai, overvældes man af, at byen faktisk er ren - meget ren. Udover en intensiv rengøring, hvor mange gader fejes og vaskes hver aften, gøres der også store anstrengelser for få borgerne til at opføre sig miljøvenligt. Alle skraldespande er delt op i to - med ét rum for almindeligt affald og ét for genbrugsmatarialer. Man ser også hyppigt transportcykler som kører med det kildesorterede pap eller plastik-flasker til genbrug.


Et pizza-bud i Shanghai skifter batteri på sin elektriske knallert.

I modsætning til andre asiatiske byer er Shanghai også langt mindre plaget af larmen fra knallerter og motorcykler. Én af grundene er, at størstedelen af knallerterne er elektriske. Man hører dem knap i bybilledet, og nogle gange er man som fodgænger endda tæt ved at blive påkørt, fordi man let kan overhøre de tohjulede køretøjer

I betragtning af at store dele af den kinesiske elproduktion stadig er baseret på kul, kan man naturligvis diskutere miljø-aspektet af de mange el-knallerter, men for bymiljøet er de ubetinget et gode. Der er langt mindre larm og mindre benzin-os end i mange andre byer i Asien

Ligesom i resten af Verden er nogle af hotellerne i Shanghai begyndt at konkurrere på at have en miljøprofil. Det er langt fra alle, og det er naturligvis ikke mindst de dyrere hoteller, som skærper miljø-profilen for at skille sig ud fra mængden.

Et af dem er URBN Hotels, som foreløbig omfatter et lille eksklusivt hotel, som blandt andet gør sig bemærket ved at være Shanghais første CO2-neutrale hotel.

Selve hotellet er bygget i genbrugsmatarialer fra nogle af de mange nedrivninger, som Shanghai har oplevet i de senere år. Der lægges også vægt på brug af økologiske varer i restauranten Roomtwentyeight, som yderligere gør sig bemærket ved at fremhæve sine dansk designede lokaler.

Flere andre hoteller lægger vægt på øget brug af økologiske varer i køkkenet. Heriblandt Hotel Renaissance ved Yuyuan Garden, som blandt andet benytter mange økologiske grøntsager i køkkenet.

Elektrisk politibil
Det er ikke kun de tohjulede, som er elektriske i Shanghai. Her kører en lille sød politibil foran hovedbanegården i Shanghai - trukket af batterier.

Miljøvenligt engangs-service serveret på fastfood-restaurant i Shanghai. Spisepinde i træ og madkasse træ-finer. Det skal dog bemærkes, at der er en lille plastik-indmad i kassen for at holde kassen tæt.

Papkasser skal transporteres til genbrug. Man forstår, at cykelchaufføren må hvile lidt. Læg mærke til, at bjerget af papkasser er læsset på cyklen bagved - og ikke på scoteren foran.

andefødder til salg
Kinesere spiser alt med vinger - undtagen flyvemaskiner. Her er der andefødder til salg i en grillbar. Nogle gange har den nysgerrige madkultur uheldige miljømæssige konsekvenser, når det for eksempel går ud over sjældne dyr, men principielt er der er noget miljømæssigt sundt ved at spise hele dyret og ikke lade noget gå til spilde, som vi gør det i Europa.